Selo Janošik kao Slovačka u malom

Autor :  Nov 24, 2019

Mala i složna zajednica Slovaka u Janošiku, u opštini Alibunar, posvećena je veri, tradiciji i nacionalnim vrednostima.

Slovačka tradicija u Janošiku duga je više od dva veka, a od samog nastanka mesta - do danas većinsko stanovništvo čine Slovaci, čak 98 procenata. Vera je u ovoj zajednici izuzetno važna, nedeljnim misama prisustvuje veliki broj meštana, starijih, ali i dece.

"U našoj crkvi je tradicija da, i kada nije bila veronauke u školama, nedeljom deca dolaze na biblijske časove", objašnjava Slađan Danijel Srdić, paroh u Janošiku.

Posle svake nedeljne mise, običaj je da se sastaju prijatelji i komšije, da popričaju, uz tradicionalne specijalitete.

"Družimo se nedeljom posle mise kad je lepo vreme sedimo tu napolju, slušamo slovačku muziku, može da se popije kafa, ima kolača i lepo je druženje", kaže Miloška Hrćan, predsednica udruženja "Janošičanka".

Živomir Zarić, meštanin kaže da se u selu Janošik živi vrlo dobro.

"Ovde su predivni ljudi, vredni su, to im je glavna odlika. Poštujemo jedni druge, živimo bratski, komšijski", rekao je Zarić.

U Janošiku ćete doživećeti Slovačku u malom. Meštani ne samo da čuvaju tradiciju, oni i danas žive po starim tradicionalnim vrednostima, uporište im je čvrsto u veri, žene ovde svakodnevno nose slovačke suknja, koje su deo narodne nošnje.

To je selo u kojem se i Srbi služe slovačkim jezikom, a zajednica od 600 duša drži se složno, prisno i sa uvažavanjem.

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29