Kineski privrednici bi da ulažu u Alibunar

Autor :  Avg 01, 2019

U dogledno vreme na prostor južnog Banata, tačnije u opštinu Alibunar mogao bi da stigne kapital iz Kine. Gosti iz ove daleke zemlje, delegacija privrednika i investitora iz provincije Guangdung i industrijskog parka grada Šendžena iz kog dolaze i svetski poznate kompanije poput „Huaveja”, uz neskriveno zadovoljstvo što su mogli da obiđu i upoznaju se sa potencijalima opštine, iskazali su i interesovanje da ulažu u ovaj kraj, pre svega u poljoprivredu i turizam.

Jedanaestočlana delegacija iz isto toliko proizvodnih grana, od proizvodnje hrane do dečjih igračaka u pratnji domaćina, obišla je odabrane lokacije severnog dela opštine – 250 hektara između Alibunara i Banatskog Karlovca, odatle uz saobraćajnice dvadesetak hektara ka selu Nikolinci i kod Vladimirovca još 25 hektara zemljišta kojima treba infrastrukturno opremanje.
Tako bi ovde kineski investitori mogli da pokrenu posao proizvodnje voća i povrća, čaja, mleka u prahu, ambalaže, stakla, ali i proizvodnje struje, zainteresovani su i za razvoj logistike, saobraćaja, transporta, turističkih i vetroparkova, kojih na ovom području već uveliko ima.
Neki članovi delegacije, nisu prvi put ovde, već su u Srbiji, pa i u Alibunaru boravili i ranije, te se uglas slažu da nisu zaboravili „srpsku energiju” i zato su ponovo ovde sa konkretnijim idejama, temama i planovima na stolu čelnika lokalne samouprave.
„Ovo je prva zvanična delegacija sa željom da investira. Razgovori su protekli odlični. Mnogo očekujemo od ove posete i nadamo realizaciji različitih projekata, jer je opština prepoznata kao mesto sa pozitivnom investicionom klimom, kao i geografskim i ljudskim potencijalom. Naša strategija razvoja je upravo i bazirana na privlačenju stranih i domaćih investitora, koji će upošljavati domaću radnu snagu, a izvoziti na inostrana tržišta, pre svega tržište Evropske unije”, kaže za „Politiku”, Dušan Dakić, predsednik opštine od deset naselja i oko 23 hiljade žitelja, koja je i inicijator ovog susreta u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i Južnobanatskim upravnim okrugom, čija načelnica Danijela Lončar ističe da je namera da se posebno manje opštine ovog dela Vojvodine „podignu na noge”.
„Zadatak je ravnomeran razvoj, tako da se u ovom trenutku posvećujemo manje razvijenim lokalnom samoupravama. Zato nam je ova poseta jedanaest investitora u okviru kineske delegacije izuzetno važna”, rekla je načelnica Južnobanatskog upravnog okruga.
„Alibunar je interesantan, jer je na pedesetak kilometara od Beograda, ali ima dostupnu radnu snagu. S druge strane, oni plasiraju robu na tržišta Evropske unije i Amerike, a s obzirom na sankcije prema Kini, sada se Srbija pojavljuje kao interesantan partner”, ocenio je Igor Novaković iz Razvojne agencije Srbije, koja je posredovala, isplanirala i organizovala bogatu agendu posete, pa je tokom trodnevne mini-turneje zemljom, delegacija privrednika iz Kine, osim Alibunara, obišla i Inđiju, Ćupriju i Jagodinu.

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29