Održan 5. "Sabor pčelara"

Autor :  Jun 05, 2018

U organizaciji Turističke organizacije opštine Alibunar,  na izletištu Devojački bunar održan 5. "Sabor pčelara". Manifestacija, je okupila veliki broj izlagača pčelinjih proizvoda i prateće opreme za pčelarstvo iz naše opštine i širom Srbije.

Peti Sabor pčelara u Deliblatskoj peščari je otvorila Vesna Purić, zamenica direktora T.O.O.A. Ona je pozdravila sve prisutne, zahvalila se svim izlagačima i učesnicima.

- Trudimo se da svake godine učinimo ovu manifestaciju boljom, lepšom i posećenijom. Moram da kažem da sam izuzetno ponosna na ovogodišnju organizaciju i zahvalna na velikoj pomoći udruženja pčelara “Banatska pčela” iz Banatskog Karlovca. Srećna sam jer broj izlagača raste iz godine u godinu, a sa nama su na ovogodišnjem Saboru pčelara u Alibunaru i vrhunski predavači iz sveta pčelarstva. Manifestaciju podižemo na viši nivo i ove godine, po prvi put, kod nas je organizovano stručno ocenjivanje kvaliteta izloženog meda. Takođe, želim da se zahvalim na ogromnoj pomoći predsedniku Opštine Alibunar, Predragu Beliću i njegovom prepoznavanju značaja Sabora pčelara u Deliblatskoj peščari kao manifestacije od privredno-turističkog značaja. Pozivam sve da uživaju u medu i autentičnim proizvodima od meda iz našeg kraja. 

Stručni žiri sastavljen od šest vrhunskih poznavaoca meda nakon degustacije je profesionalno i objektivno ocenio uzorke meda koje su predali učesnici u ovogodišnjem takmičenju.

U razgovoru sa predstavnicima žirija, saznali smo po kojim parametrima se ocenjuje kvalitet meda, a najznačajniju informaciju dobili smo od gospodina Slobodana Jevitića, predsednika žirija i jednog od predavača na “Saboru pčelara”. 

- Svako područje ima određeni kvalitet meda, a Banat je najpoznatiji po suncokretovom medu, koji je jedan od najboljih oksidanasa. Za nas je najbitnije ovde da je med čist i da se ne koristi prevelika količina šećera u proizvodnji. Pohvalili bismo i organizatore manifestacije, koja je znatno bolja i veća nego ranijih godina. Pčelarstvo ima potencijal, naročito u ovim, ekološki netaknutim krajevima, a savet je da se ulaže u mlade pčelare, jer su se na ovogodišnjem Saboru najmlađi pokazali i kao najbolji.

Prvo mesto u katergoriji repičinog meda je osvojio Vidaković Vladan, a najzapaženiji rezlutat je ostvario pčelar Milan Erski iz Crepaje koji je osvojio dva prva mesta, i to za najbolji kvalitet meda u kategorijamai bagremov med i cvetni med. Milan Erski ima 22 godine i jedan je od najmlađih pčelara.

Prošle godine je sa porodicom počeo da se bavi pčelarstvom i trenutno imaju 520 košnica. Za med koji je proglašen kao najbolji kaže da nema posebne tajne, ali da imaju svoj sistem rada koji određuje i kvalitet meda.

Jedan od najmlađih izlagača, Arkadije Živojnov, veoma je zadovoljan ovogodišnjim Saborom pčelara u Deliblatskoj peščari:

- Trenutno imamo 130 košnica. Došli smo da izložimo svoje proizvode i naučimo nešto novo o pčelama i proizvodnji meda. Imamo livadski med i med od lipe, bagrema, uljane repice, kao i nekoliko kombinacija sa orasima i lešnicima. Med sa teritorije Deliblatske Peščare karakteriše čistoća i kvalitet, jer ima mnogo delova gde je priroda gotovo netaknuta.

Tokom trajanja manifestacije, posetioci su bili u prilici da degustiraju medi, kao i klasične, ali i nesvakidašnje proizvode od meda kao što su specijalne poslastice i pića.

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29